Pénteken két mérkőzéssel kezdetét veszi az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság, és szombaton már a mieink is bemutatkoznak hazai pályán az Atomerőmű SE ellen.

A sorsolás szeszélye folytán olyan csapattal kezdjük a 2018/2019-es bajnoki szezont szombaton a Bercsényi úti játékcsarnokban, melynek edzője korábban nálunk is dolgozott. Szrecsko Szekulovics korábban sikeres volt Szombathelyen és nálunk is eredményes munkát végzett. Lesz még egy másik közeli ismerősünk is a vendégek csapatában, hiszen Medve Máté játszott nálunk, azaz neki sem lesz ismeretlen és idegen a Bercsényi úti játékcsarnok.

Az első fordulóban tehát az Atomerőmű együttesét fogadjuk, amely a tavalyi gyengébb szezon után a hírek szerint a nyáron megerősödött. A paksiak négy idegenlégióssal érkeznek hozzánk – Bojan Trajkovszki, Nikola Jevtovics, Shannon Evans és Nick Faust -, s két magyar válogatott – Eilingsfeld János és Ruják András – is erősíti soraikat. Azaz, egyáltalán nem lesz könnyű dolga Nikola Lazics fiainak, ha győzelemmel szeretnék indítani az új szezont. Márpedig a mieink eltökélt szándéka, hogy hazai pályán megnyerik első mérkőzésüket.

A nyáron a mi csapatunk is átalakult. Igaz, az előző évekhez képest többen maradtak a tavalyi keretből, s az idegenlégiósok is korábban csatlakoztak a többiekhez, de az összeszokáshoz így sem állt túl sok idő a fiúk rendelkezésére. Két tornát nyertünk a felkészülés során, s legyőztük a debrecenieket is hazai pályán. Ezek a sikerek minden bizonnyal jól hatottak a csapatépítésre is, de a puding próbája az evés, azaz a felkészülés minősége a bajnoki mérkőzéseken dől majd el. Mi veretlenül játszottuk végig a felkészülési időszakot, míg a paksiak nyertek és ki is kaptak, de mindez szombaton nem számít semmit. Egyébként a vendégek szerdán még egy nemzetközi mérkőzést játszottak volna, ám végül a szakmai stábjuk úgy döntött, hogy erre már nincs szükség.

A négyszeres bajnok és négyszeres kupagyőztes Atomerőmű SE ellen remek lenne győzelemmel kezdeni, de ehhez minden bizonnyal a paksiaknak is lesz egy két szava. Az biztos, hogy a mieinknek nagy szüksége lesz a szurkolók támogatására is, is hiszen az ezerfejű cézár a hatodik emberünk lehet a pályán. Nálunk kérdéses Alekszandrov játéka, aki már a Debrecen elleni felkészülési mérkőzést is kihagyta sérülés miatt. Bemutatkozik viszont majd Pantelics és Coleman, akik először lépnek pályára tétmérkőzésen Jászberényben. Jó hír, hogy Czirbus József teljesen felépült, és a csapat rendelkezésére áll, s Kerpel-Fronius Balázzsal és a csapatkapitány Cseh Györggyel együtt egyre jobb formában játszott a felkészülési mérkőzések során. Ahogy Rakics és Nelson is, akik játéka meghatározó lehet a mérkőzéseinken. Ruják és Brbaklics, valamint Fekete és Szigedi is bevethető, ha a kezdő csapaton változtatni kell. Márpedig kell majd, hiszen 40 percet vélhetően senki sem fog a pályán tölteni, hiszen az nem szolgálja az eredményességet.

Az elmúlt három évben, az alapszakaszban hat mérkőzést vívott egymással a két együttes és a mérleg eldöntetlen, hiszen háromszor a mieink, háromszor a paksiak győztek.

2015/2016
Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE 85-72
JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE 80-92

2016/2017
Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE 69-77
JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE 102-89

2017/2018
Atomerőmű SE – JP Auto-JKSE 66-74
JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE 70-88

Az első fordulóban még nagyon nehéz esélyeket latolgatni, hiszen minden csapatnál sok változás történt a nyári szünetben. Azt pedig egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik csapat hogyan és mennyire állt már össze. Azaz egyértelműen kétesélyes a JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE találkozó, de mi azt reméljük, hogy a mieink kerekednek majd felül a találkozó során. Hogy így lesz-e? Az szombaton koraeste a Bercsényi úti játékcsarnokban kiderül, ahol 18.00 órakor kezdődik majd a JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE találkozó.

NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság – 1. forduló
szeptember 28. – péntek

18.00 óra: DEAC – EGIS-Körmend

20.00 óra: Alba Fehérvár – PVSK-VEOLIA (az M4 Sport élőben közvetíti)

szeptember 29. – szombat

17.00 óra: Zalakerámia-ZTE KK – KTE-Duna Aszfalt

18.00 óra: Sopron KC – FalcoVulcano Energia KC Szombathely

18.00 óra: Naturtex-SZTE-Szedeák – Szolnoki Olaj KK

18.00 óra: Kaposvári KK – SERCO-TF-BP

18.00 óra: JP Auto-JKSE – Atomerőmű SE

Szántai Tibor