A férfi NB I A-csoportos felnőtt kosárlabdabajnokságban pénteken és szombaton a 3. forduló mérkőzéseit játszották a csapatok. A mieink a nyáron alaposan megerősödött DEAC otthonában léptek pályára és jó védekezésüknek, valamint remek dobóformájuknak köszönhetően a vártnál sokkal könnyebben szerezték meg a két bajnoki pontot.

A DEAC az első fordulóban hazai pályán legyőzte a Körmendet, majd Kecskeméten vereséget szenvedett. Mi a paksiak elleni hazai sikert követően bosszantó vereséget szenvedtünk Zalaegerszegen. Az egymás elleni találkozóra a debrecenieknek egy hét, nekünk mindössze két nap állt rendelkezésünkre, hogy megfelelően felkészüljünk. Nagy kérdés volt a találkozó előtt, hogy a szerdai zalai kiruccanás mennyit vett ki a mieinkből, s ezt az előnyt a hazaiak a maguk javára tudják-e fordítani.

A felkészülés során hazai pályán ugyan megmérkőztünk a debreceniekkel, de abból a kétpontos sikerből sok következtetést nem lehetett levonni. Talán csak annyit, hogy a DEAC a nyáron megerősödött és sokkal nehezebb feladat lesz őket legyőzni még hazai pályán is. Most pedig idegenben kellett fiainknak helytállni egy bosszantó zalaegerszegi vereség után.

Nos, a találkozó nem úgy indult, ahogy azt a hazaiak szerették volna. A mieink játszottak frissebben, ötletesebben és pontosabban, s ennek eredménye az eredményjelzőn is tükröződött. Már 16-3-ra is vezettünk, de lehetet tudni, hogy a hazaiak alig 10%-os dobóteljesítménye azért a folytatásban javul, a miénk pedig 60%-on fölüli értékről akár lentebb is eshet. Nos mindkét feltételezés bekövetkezett, ám nem javul annyit a debreceni és nem csökkent annyira a jászberényi dobószázalék, hogy ne vezettünk volna tíz percnyi játék után 7 ponttal (16-23). A második negyedben a házigazdák mindent megtettek, hogy minél közelebb kerüljenek hozzánk. Sikerült is négy pontot ledolgozni a hátrányukból, ám fordítani nem tudtak, mert kritikus pillanatokban a mieinknél mindig volt valaki, aki átlendített a holtponton együttesünket. A nagyszünetre 39-36-os vezetésünknél mentek a csapatok.

A második félidőben sem változott a játék képe. A debreceniek küzdöttek az egyenlítésért, a fordításért, de nem tudtak közelebb zárkózni. Sőt, a különbség kettővel még nőtt is a félidőhöz képest (52-57). A hazaiak mindent megtettek ugyan, hogy csökkentsék a különbséget, ám a mieink fegyelmezetten játszottak. Bejött, amit a találkozó felvezetőjében jósoltam, azaz, akkor tudunk nyerni, ha csapatként jól funkcionálunk, s lesz néhány kiemelkedő teljesítmény is nálunk. Nos, a pályára lépett összes játékosunk fegyelmezetten tette dolgát, a Nelson-Coleman-Alekszandrov trió pedig termelte a pontokat. Mindennek pedig az lett az eredménye, hogy a találkozó lefújásakor 73-80 állt az eredményjelzőn, azaz 7 ponttal idegenben győztük le a DEAC együttesét.

Nagyszerű csapatteljesítmény volt, s ha a folytatásban is hasonló produkciót nyújt csapatunk, akkor sok győzelemnek örülhetünk még. Most viszont örüljünk annak, hogy három forduló után már két győzelmünk van, s nem sok hiányzott ahhoz, hogy akár veretlenül is álljunk. Sokáig azonban nincs lehetőségünk ünnepelni, mert egy hét múlva jön az újabb nagy feladat, a 4. fordulóban, október 20-án az Alba Fehérvár együttesét fogadjuk.

DEAC – JP Auto-Jászberényi KSE 73-80 (16-23, 20-16, 16-18, 21-23)

DEAC: Dugat 24/3, Manigat 12/6, Borisov 14/3, Bognár 1, Amigo 8. Csere: Omenaka 7, Polyák -, Kósa -, Ramstedt 4, Velkey 3/3.

JP Auto-JKSE: Nelson 27/3, Rakics 7/6, Coleman 18, Alekszandrov 20/12, Pantelics 4. Csere: Kerpel-Fronius 3/3, Cseh -, Ruják B., Czirbus 1.

A találkozót követően a két edző az alábbiakat nyilatkozta az MKOSZ honlapján:

Berényi Sándor, a DEAC vezetőedzője: Dekoncentráltan játszottunk. Egész héten az elzárások védését gyakoroltuk, de sajnos ebből a pályán nagyon keveset láttam viszont. A Jászberény végig vezetett, és ugyan voltak jó periódusaink, mindig akadt valaki, aki átlendítette a vendégek szekerét. Bocsánatot kérek a szurkolóinktól.

Nikola Lazics: Jól védekeztünk, sikerült kivennünk a játékból remek formában lévő Boriszovot. Támadásban is jó ritmusban játszottunk, sok könnyű kosarat szereztünk. Büszke vagyok a fiúkra, hiszen igazi csapatként működtünk a pályán. Ez a siker még sokat érhet számunkra a későbbiekben.

A 3. forduló további mérkőzésein 2 vendég és 4 hazai győzelem született. A forduló meglepetését a Sopron KC aratta, amely hazai pályán egyetlen ponttal ugyan, de legyőzte a bajnoki címvédő szolnokiakat. A Szombathely és az Alba Fehérvár megszerezte első győzelmét, míg a Pécs és a Zalaegerszeg továbbra is veretlen maradt. A paksiak egy kevés pontos találkozón diadalmaskodtak Szegeden, s ezzel ugyanúgy 2 győzelemmel és 1 vereséggel állnak, mint a mienk.

A 3. forduló további eredményei:

SERCO-TF-BP – Zalakerámia-ZTE KK 62-87 (18-21, 12-26, 19-21, 13-19)

Falco-Vulcano Energia KC – Kaposvári KK 79-60 (9-17, 24-13, 27-14, 19-16)

Sopron KC – Szolnoki Olaj KK 82-81 (23-13, 16-23, 23-14, 20-31)

PVSK- VEOLIA – EGIS-Körmend 97-80 (29-27, 25-24, 16-16, 27-13)

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 63-64 (18-25, 23-16, 16-12, 6-11)

Alba Fehérvár – KTE-Duna Aszfalt 81-75 (23-22, 17-16, 21-22, 20-15)

A 3. fordulót követően a tabellán a két veretlen csapat, a Pécs és a Zalaegerszeg áll az élen. Mögöttük a mieink a Szolnokkal, a Pakssal, és a Sopronnal 2 győzelem 1 vereséggel a 3-6. helyen vannak. Hét csapatnak van 1 győzelme és 2 veresége, míg a sort 3 vereséggel a SERCO-TF-BP zárja.

Szántai Tibor