Végre megvan az első hazai!

Alsóházi rangadón közvetlen riválisunkat a NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK csapatát fogadtuk a bajnokság 18. fordulójának szombati mérkőzésén. Kiélezett csatára számítottunk, és a mérkőzés a várakozásainknak megfelelően így is alakult, de a végén mi örülhettünk.

Szomorú megemlékezéssel vette kezdetét a találkozó. A csapatok bemutatása után a jászberényi kosárlabda-barátok is egyperces néma főhajtással emlékeztek a tragikus körülmények között elhunyt kosárlabda legendára Kobe Bryantre, valamint a héten eltávozott jászberényi Darázs Istvánra, a hazai gör- és gyorskorcsolya korábbi vezetőjére.

A feldobást követően idegesen kezdtek a csapatok, az első két támadás mindkét oldalon sikertelen maradt, majd Kerpel-Fronius Balázs faultja után Miller bünetői már a helyükre kerültek. A szegediek kulcsembere Krapic egy hármassal lódította meg csapata szekerét, majd egy 2 pontossal lendített rajta tovább. Miller sem akart lemaradni, Brbaklics labdaszerzéséből duplázta meg a pontjait. Nagy rohanásban előbb Nelson, majd Brbaklics célzott jól távolról. Alekszandrov azonban egyelőre hiába próbálkozott többször is hármassal, neki csak közelről jött össze a pontszerzés (18-11). Brbaklics nagyon élt a pályán 20-13-ra változtatta az eredményt, Ashbury azonban újabb 2 ponttal tartotta a lépést, amikor Pantelics maradt teljesen egyedül a palánk alatt. Ő pedig ritkán hibázik ilyen esetben (22-15). Gyorsabbak, frissebbek, pontosabbak voltak fiaink az első negyedben, az egyébként is foghíjas állapotban hozzánk érkező Szeged dolgát pedig tovább nehezítette, hogy új emberük, Cameron Naylor már a játékrész felére összeszedett 3 hibát.

Nem fogyott el a lendület a második negyedre sem. Kerpel-Fronius Balázs az induló Mészáros Mátét fogta vissza, sportszerűtlen hibáját Mészáros egy jó büntetővel, Peringer pedig egy szépen kiharcolt közelivel „jutalmazta”. Ruják majd Mészáros is sikeres 3 pontossal gazdagította a jászberényi pontgyűjteményt (41-30), Szekulovics mester időt kért. Sokat nem lendített az eligazítás a szegedi csapaton, sem a büntetők, sem az akcióból szerzett kosarak nem sikerültek, míg a mieink kiegyensúlyozottan dobtak. Végre szép játékot, végigjátszott és sikeresen befejezett támadásokat, jó védekezést láthattak a szurkolók. Az önbizalomnak pedig lett eredménye, a negyed során szinte végig 10 pont körül tudtuk tartani a csongrádiakat. Az első félidőben 10-ből 4 hármasunk ment be, a Szegednek 9-ből 2, mezőnygóljaink rég nem látott 70%-kal estek be, a szegedieknél ugyanez a mutató alig 52% volt. A félidőre 12 pontos előnnyel mentek a fiúk az öltözőbe (48-36).

A második félidő sem kezdődött rosszul, Alekszandrov 2+1-gyel szerzett három pontot, ha már kintről nem akart neki sikerülni. Nagy harc folyt a hazai palánk alatt, melyből végül az egész meccsen végig harapós Brbaklics került ismét jól helyzetbe 55-40-re alakítva az eredményt. Eladott labdánk után Curry előtt nyílt meg az út, majd Naylor dugott el egy gólpasszt a palánk alatt Asburynek (55-44). Alekszandrov ismét kihagyott egy hármast, de Miller labdát szerzett, egy gyors átadással Nelsonnál volt a labda, aki egy nyugodt ziccerrel 13-ra növelte a különbséget. Naylor megszerezte 4. hibáját is, majd Miller begyújtotta a rakétáit és 59-44-re alakította az eredményt. Ruják szép passzából Mészáros szerzett újabb két pontot, de ebben a negyedben támadásban és védekezésben is sokat hibáztunk, a Szeged pedig kezdte megérezni a vérszagot. Csurovics mester időt kért, Kerpel-Fronius büntetői a helyükre kerültek (61-50), és a mieinknek jól jött a 3. negyed végét jelző dudaszó. Bár biztonságos távolságon tartottuk a Szegedet, a csarnokban még senki nem merte volna kijelenteni, hogy megnyerjük ezt a meccset (61-50).

A szegediek a záró etapra vettek egy mély levegőt, és érezhetően mindent beleadtak. Jól kezdték a 4. negyedet, de a mieink sem ijedtek meg. Jól védekeztünk, Alekszandrov labdát szerzett, Pantelics pedig bedobta minden meccsen esedékes legalább egy darab 3 pontosát. Curryvel nem tudtunk mit kezdeni, szorgosan gyűjtögette a pontokat a Szegednek, gyorsan 10 ponton belülre hozta csapatát (64-54). Nelsonra fújtak faultot, Curry 13. pontja is meglett a sikeres büntetőkből. Vészesen zárkózott a Szeged (64-56). Pick and roll után Miller ismét távolról eredményes, a következő támadásból pedig végre Alekszandrovnak is beesett a 3-as (70-58). Curry két gyors mezőnygóllal tartotta meccsben a Szedeákot, jött is a berényi időkérés. Négy perccel a vége előtt mindkét csapat elhibázta támadásait, de Brbaklics ismét magára talált, egy kierőszakolt közelivel majd egy szemfüles labdaszerzéssel erősítette meg a berényi vezetést (72-64). Miller bedobta második 3 pontosát is, de Curry továbbra sem adta fel, ismét 10-en belülre hozta a Szegedet (75-66). Nelsonnak és Brbaklicsnak nem jött össze a távoli, a közönség már a haját tépte, főleg, amikor Krapics könnyedén volt eredményes a hárompontos vonalon túlról (75-71). Ki más hozta volna a következő vendég támadásból 2 pontra a Szegedet, ha nem Curry. Berényi időkérés után Miller növelte 4-re a különbséget, majd Nelson csípte el az éppen csak játékba hozott labdát 79-73. Továbbra sem nyugodhattunk meg, mert Alekszandrovra befújtak egy faultot, Curry pedig a büntetővonalról sem hibázott (79-75). A mérkőzés utolsónak hitt hazai támadásában Miller kísérlete lejött a gyűrűről. Megindult a Szeged, de Brbaklics labdaszerzése megállította őket. A labda ismét Millerhez került, aki a ziccert már higgadtan és pontosan értékesítette, beállítva ezzel a 81-75-ös végeredményt.

Nagyon régen várt, és legalább ennyire fontos hazai győzelmet aratott csapatunk, amely sokat jelenthet még a végelszámolásnál. Végre önbizalommal, kellő győzni akarással és pontosan játszottak a fiúk, ami pedig külön megsüvegelendő, hogy amíg a szegedieknél csak a kezdő ötös szerzett kosarat, addig a mieink padjáról 17 pont érkezett. Végre sikeresek voltak a közeli és a távoli kísérleteink is, hiszen a pályára lépők közül szinte mindenki eredményes tudott lenni távolról is. Kellett már nagyon ez a győzelem nemcsak a fiúknak, a szurkolóknak is. Felejtsük el a szezon eddig történt gyalázatos vereségeit és koncentráljunk a hátralévő mérkőzésekre, mert a szombat este mutatott játék mindenképpen bizakodásra ad okot.

Jászberényi KSE – Naturtex-SZTE-Szedeák 81-75 (24-19, 24-17, 13-14, 20-25)

JKSE: Nelson 11/3, Miller 22/6, Brbaklics 14/3, Alekszandrov 12/3, Pantelics 5/3. Csere: Peringer 4, Mészáros 8/3, Buzás -, Ruják 5/3.

NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK: Naylor 10, Curry 23/3, Kerpel-Fronius B. 8, Krapic 14/6, Asbury 20. Csere: Polányi -, Balogh -, Olasz -, Mayer -, Vágvölgyi -.

Miljan Csurovics: – Gratulálok a Szegednek, hiszen rövidebb paddal is végig meccsben tudtak maradni. Nekünk is voltak hibáink, melyek javításán a továbbiakban is sokat kell még dolgoznunk, ennek ellenére is sikerült azonban megnyernünk a mérkőzést. Azt mondtam a srácoknak, hogy a győzelem az egyik legfantasztikusabb érzés, ezért élvezzék ki az ízét. A végjáték nehéz volt, de végül sikerült megszereznünk ezt a régóta várt győzelmet.

Phillip Miller: – Sokat dolgoztunk a héten, gyakoroltuk a játékot és a taktikát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a befektetett munka végre meghozta az eredményét.

Szrecsko Szekulovics: – Gratulálok a Jászberénynek, hiszen jó ritmusban és sok energiával játszottak. Mi a hiányzó játékosaink miatt kisebb rotációval tudtunk csak futni az eredmény után, és bár a végére felzárkóztunk, fordítani nem sikerült. Az eredmény ugyan egálközeli lett, de a Jászberény ezúttal sokkal jobb volt nálunk.

Brian Ashbury: – Már az első félidőben is csak futottunk az eredmény után, és véégig próbáltuk tartani a lépést. De hiába sikerült a végjátékban néhány pontra feljönnünk, a Jászberény kiélezett helyzetben is tudta tartani magát.