Visszavághatunk a Zalaegerszegnek

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 15. fordulója már szerdán megkezdődött. A szegediek hosszabbításban győzték le a Kaposvárt. A további mérkőzéseket szombaton és vasárnap rendezik. A mieink szombaton a Zalakerámia ZTE KK együttesét fogadják.

Szerdán a Szeged – Kaposvár alsóházi rangadóval kezdődött meg az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 15. fordulója. A hazaiak hosszabbításban szerezték meg a győzelmet, s ezzel a győzelmek számát tekintve beérték vetélytársukat.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Kaposvári KK 81-73 hosszabbítás után (17-19, 20-13, 17-16, 13-19, 14-6)

Szerdán játszottak egy korábbról elhalasztott találkozót is. A 14. fordulóból elmaradt Körmend – DEAC találkozón az első félidő után még csak 7 pont volt a hazaiak előnye, akik a második kétszer tíz percben felőrölték ellenfelük ellenállását és végül 31 pontos különbségű győzelmet arattak.

EGIS Körmend – DEAC 113-82 (30-22, 25-26, 31-14, 27-20)

Szombaton és vasárnap rendezik a 15. forduló további mérkőzéseit. A mieink szombaton a Zalakerámia ZTE KK együttesét fogadják. A korábbi jászberényi edző, Bencze Tamás csapata az 5. helyen áll, míg a JP Auto-JKSE a 3. a tabellán. A két csapat győzelmi mutatói között egyetlen sikeres mérkőzés a különbség. Míg mi 9 győzelem mellett 5-ször szenvedtünk vereséget, addig a zalaiak 8 győzelemmel és 6 vereséggel állnak 14 forduló után. A két együttes őszi mérkőzése küzdelmes találkozó volt, melynek végén a hazai pályán játszó ZTE örülhetett, hiszen 70-66-ra a házigazdák győztek. Most tehát itt a visszavágás lehetősége a mieink számára.

Az őszi találkozón a ZTE legjobbja Agafonov volt, aki 20 dobott pontja mellett 10 lepattanót is szerzett, s összteljesítménye 35 VAL-t ért. Mellette a korábban Jászberényben is megfordult Ware (16 pont, 23 VAL) jó játéka is kellett a ZTE sikeréhez. Nálunk négyen is tíz pont fölé jutottak (Coleman és Alekszandrov 15-15 pont, Nelson 13 pont, Pantelics 12 pont), s Pantelicsé volt a legjobb teljesítmény (26 VAL). Azóta egyébként mindkét együttes keretében történtek változások. Nálunk a sérült Nelsont Pitts váltotta, míg a zalaegerszegieknél elköszöntek Fullertól, s leigazolják Harrist, aki korábban az Alba Fehérvár együttesében is játszott. Ő ellenünk még nem lép pályára, mert a hírek szerint vasárnap érkezik új csapatához. Azaz, a ZTE három idegenlégióssal érkezik szombaton hozzánk.

Az őszi vereség mellett is van miért visszavágnunk a zalaegerszegieknek, mert a legutóbbi három szezonban mind a hat alapszakaszbeli mérkőzést ők nyerték ellenünk.

2015/2016

Jászberény – Zalaegerszeg 80-84

Zalaegerszeg – Jászberény 82-70

2016/2017

Jászberény – Zalaegerszeg 84-93

Zalaegerszeg – Jászberény 119-75

2017/2018

Jászberény – Zalaegerszeg 73-82

Zalaegerszeg – Jászberény 82-68

Míg a mieink a paksi győzelemmel melegítettek a ZTE ellen, addig a kékek a legutóbbi két mérkőzésüket elveszítették. Kikaptak hazai pályán a Körmendtől, majd legutóbb Kecskeméten is vereséget szenvedtek. A zalaiak hazai mérlege 5 győzelem és 2 vereség, míg idegenben 3-szor győztek és 4-szer szenvedtek vereséget. Mi hatszor nyertünk hazai pályán és két vereségünk van. Idegenben pedig 3 győzelem és 3 vereség a mérlegünk. Elég tehát csak az összesített táblázatra tekinteni, s máris megállapíthatjuk, hogy milyen fontos ez a találkozó mindkét együttes számára.

A mieink jó hangulatban készülnek a mérkőzésre és számítanak szurkolói támogatására. Kisebb sérülések, betegség ebben a téli időszakban szinte mindennapos, de remélhetőleg mindenki Nikola Lazics rendelkezésére áll, s akkor egy nagyon jó meccsen vághatunk vissza az őszi vereségért a zalaegerszegieknek. A ZTE kapcsán az idegenlégiósok mellett (Ware, Agafonov, Thompson) mindenképpen érdemes lesz figyelni Szabó Zsoltra, aki – nem túlzás – válogatott formában játszik. A kecskeméti vereség ellenére a zalaiak két játékosa, Ware és Agafonov is bekerült a bb1.hu kosaras hírportálon a forduló válogatottjába. Sőt, Agafonov a forduló MVP-je is lett. Ez pedig azt jelenti, hogy a legutóbbi két vereség ellenére egyáltalán nincs rossz formában a ZTE. Minden adott lesz tehát, hogy egy jó meccset játszunk az egyik közvetlen riválisunk ellen hazai pályán.

A 15. forduló hátralévő találkozói:

2019. január 12. – szombat

18.00 óra: JP Auto-JKSE – Zalakerámia ZTE KK

18.00 óra: Sopron KC – PVSK-VEOLIA

18.00 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olaj KK

18.00 óra: Alba Fehérvár – EGIS Körmend

18.30 óra: SERCO-TF-BP – Atomerőmű SE

2019. január 13. – vasárnap

17.00 óra: DEAC – KTE-Duna Aszfalt

Hajrá JP Auto-JKSE!

Szántai Tibor