Visszavágna a DEAC, de mi vagyunk itthon

Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabdabajnokság 16. fordulójában szombaton koraeste a JP Auto-JKSE csapata a DEAC együttesét fogadja. Az alapszakasz első felében a mieink nyerni tudtak Debrecenben, s vendégeinknek ez az egyetlen hazai veresége van, miközben idegenben még nem nyertek bajnoki mérkőzést.

Csapatunk igencsak szálka a debreceniek szemében, hiszen mi tehetünk arról, hogy a cívis város csapatának hazai mérlege nem makulátlan. Ennek megfelelően a debreceniek a visszavágás reményében érkeznek hozzánk, mindenképpen szeretnék már megszerezni az idei szezonban első idegenbeli győzelmüket. Ehhez persze a mieinknek is lesz egy-két szava.

A DEAC a tavalyi szezonban újoncként szerepelt, s az alapszakaszt követően velünk együtt az alsóházban szerepelt. Azaz, a 2017/2018.-as bajnokságban négyszer is összemérte erejét a két gárda. Mind a négy találkozót a hazai pályán szereplő együttes nyerte. Mi egy 4 és egy 3 pontos sikernek örülhettünk, míg a debreceniek egyszer 11 ponttal, egyszer pedig hosszabbítás után 4 ponttal nyertek. Az alsóházi rájátszásban végül a DEAC lett a 11., mi pedig közvetlen mögöttük végeztünk, s így egyik csapatnak sem kellett play outot játszania.

2017/2018

alapszakasz

Jászberény – Debrecen 98-94

Debrecen – Jászberény 73-62

alsóházi rájátszás

Jászberény – Debrecen 84-81

Debrecen – Jászberény 96-92 hosszabbítás után

A 2018/2019-es szezon első felében Debrecenben lejátszott találkozón végig mi vezettünk és végül 7 pontos győzelmet arattunk. Ezen a mérkőzésen sikerült féken tartanunk Boriszovot, aki csak 14 pontig jutott. Dugat volt a legjobb debreceni kosárszerző, ő 24 pontig és 36 VAL-ig jutott. Azon a találkozón még nem erősítette a debrecenieket Ivosev Tamás. Nálunk Nelson volt a legjobb (27 pont, 40 VAL), míg Alekszandrov20, Coleman 18 pontot szerzett. Nelson azóta sérülés miatt már kiszállt a csapatból, s helyét Pitts foglalta el, aki nagyon jó formában játszik.

2018/2019

DEAC – JP Auto-JKSE 73-80

A tavalyi szezonhoz képest természetesen mindkét alakulatnál jelentős változások történtek a játékoskeretekben. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy mindkét gárda sokat erősödött, s ezt igazolja a két csapat táblázaton elfoglalt helyezése is. Mi a 3,, a debreceniek az 5. helyről várják a szombati összecsapást. A táblázatra nézve azonnal kiderül, hogy egy újabb nagyon fontos mérkőzésről van szó, amely mindkét csapat számára nagy jelentőségű. Amennyiben mi nyerünk, úgy három győzelemnyi lehet már az előnyünk a DEAC-cal szemben. Vendég siker esetén viszont nemcsak a debreceniek, de több gárda is felzárkózhat mögénk.

A DEAC különösen hazai pályán nagyon erős. Kilenc hazai mérkőzésükből nyolcat nyertek, s csak nekünk sikerült a két pontot eddig elhoznunk Debrecenből. Többek között az Alba, a Körmend és a Falco is vesztesként távozott a cívis városból. Idegenben viszont közel sem megy ilyen jól a DEAC-nak, hiszen mind a hat találkozójukat elveszítették, amikor kiléptek Debrecenből. Az együttes meghatározó játékosa Milos Boriszov, aki a pontlistán a harmadik (21,47 pont mérkőzésenként), míg a VAL teljesítmény mutatóban a legjobb a ligában (27,67 VAL). Mellette Ivosev Tamást sem kell bemutatni a kosárlabdabarátoknak, s Dugatra és Manigatra is nagyon figyelnünk kell. Kérdés, hogy a sérült Amigo ott lehet-e a mieink ellen már a pályán a debreceniek csapatában. A Bognár-Polyák- Velkey-Kósa kvartett alkotja a DEAC magyar magját, s ők is képesek figyelemre méltó teljesítményt nyújtani. A DEAC a KTE-Duna Aszfalt elleni hazai sikerrel hangolt a mieink ellen. Azaz jó hangulatban készülhettek Berényi Sándor játékosai a jászberényi találkozóra.

Nálunk az elmúlt héten több játékos esetében is a betegség okozott gondot a felkészülés során. Különösen Colemant viselte meg a kór, de remélhetőleg szombatra már ő is ereje teljében lesz. Hazai pályán mindenképpen mi vagyunk az esélyesek, de nem számíthatunk könnyű mérkőzésre a debreceniek ellen. Kellő koncentráció és végig fegyelmezett csapatjáték kell ahhoz, hogy szombaton a 11. győzelmünket is behúzhassuk. Mert célunk nem lehet más, mint hazai pályán ismét sikerrel szerepelni. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség lesz szurkolóinkra is, akik már sokszor segítették át fiainkat a nehéz pillanatokban.

Mivel érdekes, izgalmas, jó mérkőzésre van kilátás, bízunk benne, hogy sokat tekintik majd meg a helyszínen a találkozót, s szurkolnak a mieink sikeréért. Természetesen várjuk a debreceni szurkolókat is, hogy minél jobb hangulatban léphessenek pályára a csapatok. Tiszteljük ellenfelünket, de célunk csak a győzelem lehet!

A 16. forduló menetrendje:

2019. január 18. – péntek

18.00 óra: EGIS Körmend – PVSK-VEOLIA (az M4 Sport élőben közvetíti)

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – Alba Fehérvár

2019. január 19. – szombat

18.00 óra: JP Auto JKSE – DEAC

18.00 óra: Szolnoki Olaj KK – Sopron KC

18.00 óra: Kaposvári KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

18.00 óra: Atomerőmű SE – Naturtex-SZTE-Szedeák

2019. január 20. – vasárnap

18.00 óra: Zalakerámia ZTE KK – SERCO-TF-Bp

Hajrá JP Auto-JKSE

Szántai Tibor